תמ"א 38, תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, אושרה בשנת 2005. מטרתה לעודד בעלי דירות לחזק את יסודות הבניין, על מנת להתמודד עם סכנת רעידת אדמה בארץ. מאז תכנית זו עברה שינויים ועדכונים כגון תמ"א 38/1 ותמ"א 38/2 ותיקונים שונים לחוק.
בניינים שנבנו לפני ינואר 1980 ואינם עומדים בדרישות התקן הישראלי לעמידות בפני רעידות אדמה, נדרש הצורך לחזק אותם. במסגרת תמ"א 38 זכאים הדיירים לחיזוק המבנה והרחבה של דירתם בממ"ד ולעיתים גם במרפסת. עם זאת ההבנה כי בעלי דירות לא יוכלו לעשות זאת בעצמם, הציעה התוכנית אפשרות ליזמים ולקבלנים לעשות את חיזוק המבנים תמורת הוספת 2 קומות שאותן יוכלו למכור.
תמ"א 38/1 מה בתכנית?
תמ"א 38/1 עסק בחיזוק היסודות של מבנה מגורים ישן, שכלל החלפת תשתיות ישנות של הבניין, שיפוץ קוסמטי של הלובי והבניין. בתמורה – מקבל היזם או הקבלן אפשרות לבנייה של 2 קומות בכפוף לאישור הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
בתמ"א 38/1 הדירה הישנה נשארת, לרוב בעלי הדירות יקבלו תוספת של ממ"ד, מרפסת ואולי אפילו עוד תמורות. החיסרון המהותי היה שבעלי הדירות לרוב נאלצו להישאר בדירות במהלך הבנייה, המשמעות עבור הדיירים הוא לגור באתר בנייה.
מאחר והתכנית לא גרמה למספיק ביקוש בקרב בעלי דירות מסיבות שונות, לא היתה כלכלית בכל מקום ולא התאימה לכל בניין, כגון מיעוט דיירים, מקומות ללא ביקוש, או חוסר כדאיות כלכלית של היזם, הוחלט לקדם תיקון ובשנת 2011 יצאה לאור תכנית תמ"א 38/2 – הריסה ובניה מחדש.
הקשיים של תמ"א 38/1 הביא לכך שהדירות החדשות שנבנו לא תאמו לתכנון המקורי של הדירות הקיימות, דבר שאילץ את הקבלן לבצע התאמות שונות, תהליך שכפוף בדרך כלל לאילוצים רבים של הבניין הקיים שהיה צריך לקחת בחשבון. בנוסף תוספות הבניה לא תאמו את התכנון המקורי של הדירות שיצר תסכול של הדיירים על חללים בדירה שלא תכננו נכון. מצוקת החניה לא תמיד נפתרה, והיזם נאלץ לייצר מקומות חניה לדירות החדשות בעוד במקרים רבים הדיירים הוותיקים נותרו ללא חניות.
תמ"א 38/2 היא עדכון של תמ"א 38/1 מאחר שמדובר על הריסת המבנה ובנייה חדשה. הבניין נבנה מהיסודות לפי תכנית בנייה חדשה. כיום ההעדפה היא לבצע תמ"א 38/2 המבטיח כי הדיירים יגורו בבניין חדש.